info

meesterstuk


Dit is mijn meesterstuk: de kapstok geïnspireerd op de Japanse stijlen, Frank Lloyd Wright en Macintosh.

Het voorgaande project was één van mijn inspiratiebronnen om te gebruiken in mijn meesterstuk. het voorgaande meubel was de Japanse koffietafel (project ornamenten).

 

dit meubel was gebaseerd op de falling water house van Frank Lloyd Wright en de Japanse verbindingstechnieken en stijlen.Een opvallend onderdeel is de halfhout verbinding en de lichte houtsoort die ook terug te vinden is in het meesterstuk.

zoals bij iedere opdracht ben ik begonnen met een stijlonderzoek voor meer ideeën. hierbij keek ik naar japanse stijlen en verbindingstechnieken, halfhout verbindingen en natuurlijk Macintosh en Frank Lloyd Wright. De meest aansprekende foto’s en schetsen die leidde tot het resultaat staan hieronder.

ontwerpen en ideen.

na het schetsen kreeg ik een beeld van hoe mijn meubel er ongeveer uit komt te zien. tegelijkertijd wilde ik ook nog een kapstok of hal meubel maken voor thuis. het meubel moest geschikt zijn om er jassen aan op te hangen en een bankje om je schoenen aan te trekken. hierbij heb ik de kapstok staand gemaakt om de halfhout verbinding meet boven te laten komen en een krukje los van het meubel zodat de jassen niet in de weg zitten bij het aandoen. Nu moest alleen de vorm nog duidelijk worden. Hiervoor heb ik verschillende schetsen gemaakt.

modellen

bij alle modellen ligt de focus op de achterkant omdat dat de zijde is waar het meest tegenaan gekeken wordt. uiteindelijk heb ik gekozen voor dit ontwerp omdat het ingewikkeld en toch simpel is. Ook komen in dit meubel de halfhout verbindingen het meest voor.

Het maken van dit meubel zou dan ook niet ingewikkeld worden maar neemt wel veel tijd in beslag. in de zijpanden en de achterwand zitten de meeste verbindingen en deze namen dan ook het meeste tijd in beslag. Ook heb ik vernomen in het maken van het vorige project (ornament) dat het hout krom trekt en dat ik dus de langste delen ( deze zijn het meest gevoelig voor kromtrekken) als laatste moet fabriceren.

Het meubel is uiteindelijk toch afgekomen al had ik wel wat meer tijd willen steken in de afwerking. De zijpanden en de achterwand hebben veel moeilijk bereikbare plekken die het lastig maken om het af te werken. Hierdoor kon ik het niet volledig goed afwerken.

het eindresultaat